kisstomi
Köszönet

Köszönet Szilvinek és Imolának, akik segítettek a lakásbérlésben Huelván!

     
Menü
     
Fotóink

 

 

     
Judit és Erzsike

Judit és Erzsike fotói

     
Kati fotói

Kati fotói

     
Alexandra és Gergő fotói

Alexandra és Gergő fotói

 

(katt a képre)

     
Ildikó és József fotói

Ildikó és József fotói

     

Spanyolország

 

Portugália

  

Gibraltár

 

Franciaország

  

 

     
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Vendégkönyv
[24-5] [4-1]

2011.03.17. 10:09 Idézet

 

Cádiz alatt lehet Atlantisz

2011. március 17. 09:35

Egy nemzetközi kutatócsapat azt állítja, sikerült lokalizálnia a több ezer éve egy cunami által a föld színéről elsöpört várost, Atlantiszt – ezúttal Spanyolország déli részén, Cádiznál.

 

„Ilyen a cunami ereje” – nyilatkozta Richard Freund. „Nehéz elhinni, hogy a szökőár 90 kilométer mélyen bele tud vágni a szárazföldbe, de pontosan ez történt” – tette hozzá a connecticuti Hartfordi Egyetem professzora, egyben a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

A kutatók egy valószínűleg víz alá került városról készült műholdképet vizsgáltak meg, hogy később büszkén kijelenthessék: megtalálták az elsüllyedt várost Spanyolország déli részén, Cadíz mellett. Itt, a Dona Ana Park mocsaras vidék alatt nyújtózhat el az ősi város, Atlantisz. A régészekből és geológusokból álló csapat 2009 és 2010 között földalatti radart, digitális térképeket és víz alatti technológiát használt fel a kutatás során.

Freund Spanyolország középső részén „emlékmű városok” érdekes láncolatára bukkant, amelyet a városból elmenekülők Atlantisz mintájára hozhattak létre, ez pedig megerősítette a kutatókat abbéli hitükben, hogy valóban a cunami által elsöpört város nyomaira bukkantak – számoltak be a résztvevők legújabb felfedezésükről a National Geographic csatornán látható dokumentumfilmben. „Olyasmit találtunk, amit még senki, s ez különösen a régészet számára válik hitelessé, ettől pedig még több értelme van a felfedezésnek” – nyilatkozta Freund.

A görög filozófus, Platón 2600 évvel ezelőtt írt az elsüllyedt városról, arról a „ szigetről, amely a Herkules Oszlopainak (ma Gibraltár) nevezett szoros előtt helyezkedik el”. Platón részletes, a városról fennmaradt egyetlen leírását felhasználva a kutatók nagy erőkkel kezdték el keresni a várost a Földközi-tenger medencéjében, illetve az Atlanti-óceán partjainál – s könnyen lehet, hogy most tényleg megtalálták.

 


2011.01.07. 11:13 Idézet

 Sziasztok! Légyszi szavazzatok ránk!

http://www.alegjobballas.hu/palyazati_videok?profilSelection=profilDetail&profilId=842

 

http://www.alegjobballas.hu/palyazati_videok?profilSelection=profilDetail&profilId=785

köszönjük!


2010.02.20. 20:43 Idézet

http://www.granadatourist.com/hungarian/index.html

 


2010.02.20. 20:39 Idézet

  A Granadai Alhambra meséi

(Washington Irving után szabadon)

Réges-rég, sok száz évvel ezelőtt élt Granadában egy messze földön híres mór uralkodó. Aben Habuz háborúskodással töltötte ifjúsága legszebb éveit: hol a szomszédos emírrel, hol a keresztény hitre tért nyugati gótokkal gyűlt meg a baja. Aben Habuz öregkorára semmi másra nem vágyott, mint egy kis békére, nyugalomra, hogy végre élvezhesse mindazt a vagyont és gazdagságot, amit a granadai kincstárban felhalmozott.

Az emír megerősítette a városfalakat, megkettőzte az őrséget, és éberségre intette a granadaiakat. A város védelmére sietett a természet is, hiszen a kellemes, mediterrán éghajlatú völgyet - ahol Granada fekszik - a Sierra Nevada háromezer méteres hófödte csúcsai ölelik körül. A hegyek azonban sokszor meg is nehezítették Aben Habuz dolgát, mert a kis ösvényeken, hágókon át észrevétlenül, szempillantás alatt a város falai alatt termett az ellenség. Az emír ezért mást nem tehetett: nehéz háborúk során megszerzett gazdagságát éjjel-nappal fegyverben álló hadseregével őriztette, ő maga pedig a hegyeket kémlelte a város faláról. Aben Habuz már minden reményét kezdte elveszíteni, hogy valaha is békében, nyugalomban éljen, amikor egy hozzá hasonló korú, hosszú ezüstös szakállt viselő aggastyánt vezettek elé palotájában.

A jövevény szinte az egész akkor ismert világot bejárta, hihetetlen mennyiségű tudást halmozott fel, s vándorútjának utolsó, békét ígérő állomásának tekintette Granadát. Ibrahim Ibn Abu Ajub az arab filozófia, a csillagászat és a mágia jeles képviselőjének számított. Ismerte a régi egyiptomiak titkait, tudományát: az a hír járta, hogy egy piramis mélyén megtalálta a keleti bölcsességek könyvét. Az öreg mágus alkut ajánlott Aben Habuznak: öreg napjaira megszabadítja ellenségeitől, nyugalomban élhet, cserébe csupán egy sziklába vésett otthont kér, amit saját kénye-kedve szerint rendezhet be. Az emír örömmel mondott igent, az öreg bölcs pedig hozzálátott élete főművéhez. A város közepén, egy kopár szikla tetejére tornyot építtetett. A torony tetejére bronzból egy lovast erősítettek fel. Ha Granadát bárhonnan ellenség közelítette meg, a lovas abba az irányba fordult, ahonnan az ellenség a városra tört. A torony legfelső emeletén egy terem volt, minden irányba nyitott ablakokkal. Az ablakok előtt egy asztalon Abu Ajub egész kis ólom hadseregeket, -lovasságot, -gyalogságot öntetett ki, s amikor az ellenség közelített, a kis ólomkatonák életre keltek, mozogni kezdtek az asztalon. Amint Aben Habuz egy pálcával lesöpörte az asztalt, és az ólomkatonák a földre estek, a valódi ellenség is megsemmisült.

Az öreg arab mágus találmánya remekül bevált: az emírt rettegni kezdték szomszédai, hisz hadseregeik el sem érték a városfalakat, egy láthatatlan ellenféltől máris vereséget szenvedtek. Béke köszöntött Granadára, egymást érték a mulatságok, csodálatos kertek, paloták épültek, csak Abu Ajub húzódott vissza remetei magányba a sziklaodúba.

Egy napon a torony tetején álló bronzlovas vadul pörögni kezdett, majd az egyik hágó irányába mutatott. Az ólomkatonák azonban mozdulatlanok maradtak az asztalon, s felderítőket is hiába küldtek a hágóhoz: ellenségnek se híre, se hamva. Találtak ellenben egy gyönyörű gót hercegnőt, lanttal a nyakában. Az agg Aben Habuzt teljesen megbabonázta a lány szépsége. Öreg napjai utolsó vigaszát találta meg a hercegnő szomorú énekében. Az emír mindenáron boldoggá akarta tenni őt: elhalmozta ékszerekkel, kelmékkel, palotát épített neki, de a lány sosem nevetett. Abu Ajub azonban cselt gyanított: a bronzlovasban még senki sem csalódott, amerre mutatott, ott ellenségnek is kellett lennie. Az öreg bölcs arra gondolt: a gót hercegnő valójában boszorkány, s Granada vesztére küldték őt a gótok egyenesen az emír udvarába.

Abu Ajub azonban hiába figyelmeztette az uralkodót: Aben Habuz életének immáron egyetlen célja az volt, hogy nevetni lássa a hercegnőt. De mit adhatott még neki? Ami gazdagság és kincs létezik a Földön, azt már mind a lába elé tette. A bölcs mágus tervet eszelt ki, hogy megállítsa a szerelmi vakságában Granadát is veszni hagyó emírt. Olyan palotát és olyan kerteket ígért Aben Habuznak, amilyenek a Koránban vannak leírva: egy igazi Édent. Cserébe azt kérte: az első igahordó állat, amelyik először lépi át az új palota kapuját, terhével együtt az övé legyen. Az emír beleegyezett, a mágus hozzálátott a munkához: a város közepén, egy hegy tetején kerteket, szökőkutakat épített, csodálatos tereket rendezett be, a palotát mindenütt átjárta a fény, s pár év alatt Granadába varázsolta az Édent, a Vörös Palotát, vagyis az Alhambrát.

Aben Habuzt lenyűgözte az elkészült mű. Boldogan lépte át a palota kapuját, mögötte pedig egy öszvér hátán a szép gót hercegnő haladt. Amint az öszvér a kapu boltíve alatt áthaladt, Abu Ajub elvette méltó jussát: elragadta a hercegnőt, megnyílt alattuk a föld, elsüllyedtek, majd a homok betemette őket. Hiába ásatott az emír hatalmas gödröket utána, az agg mágus és a szép gót hercegnő örökre elveszett, Granada pedig még jó pár száz évig elkerülte a hódítókat. Mesélik, hogy meleg nyári éjszakákon, amikor az idegen látogatót elragadja az Alhambra kertjeinek varázsa, és belemerül az illatok meseszerű kavalkádjába, akkor hallani lehet a hercegnő énekét, amint búsan száll felfelé valahonnan a föld alól.

A legenda szerint így született az arab építészet gyöngyszeme, a granadai Alhambra. A Vörös Palota - amely falainak valószerűtlen színéről kapta nevét - egy olyan életformát jelentett, amely az adott korban Európának egyetlen más részén sem létezett. Az európai uralkodók kastélyai ehhez képest rideg börtönök, zord várak voltak. S az idegen, aki messze földről vetődik errefelé, csak áll, és fejet hajt a mór mesterek munkája előtt. Egy élet sem lenne elég ahhoz, hogy valaki felfedje a Vörös Palota minden titkát. Meg kell elégednünk az apró mozaikokkal, a tudás néhány cseppjével, ahogyan azt Washington Irving, a neves író a XIX. században papírra vetette. Pedig őt mennyire irigyeljük: egy évet tölthetett az Alhambra falai között, esténként órákat ülhetett az egykori nyári palota, a Generalife kertjében, hallgathatta a szelíden csobogó szökőkutakat. Irving szerelmese volt Andalúziának, keresztül-kasul beutazta Spanyolországnak ezt a különös déli vidékét. De legjobban Granadát, a gránátalmák városát kedvelte.

A ma 260 ezer lakosú város festői környezetben fekszik. A térség egyik kulturális és gazdasági központjának számít, délkeletről az Alhambra magaslata, északról az Albaicín és a Sacro monte cigánynegyed határolja. (Könnyű ezt megszokni, Andalúziában minden városban van egy cigány- és egy zsidónegyed.) Dél felől pedig a Sierra Nevada ormai határolják a várost. Amerre a szem ellát, mindenütt megelevenedik a történelem.

Már az egyik előváros, Santa Fé is olyan jelentős eseménynek adott otthont, mint Kolumbusz és a katolikus királyok - Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella - találkozója. A Granadát a móroktól 1492-ben visszafoglaló keresztény királyok itt mondtak igent a genovai hajós útjára s adták áldásukat a három hajó felszerelésére, amivel Kolumbusz elindult az Újvilág felé.

Granada főtere tele van fiatalokkal, a város egyetemére a világ minden tájáról érkeznek hallgatók. Csoportokban ülnek a Darro folyó partján, a pálmafák alatt - énekelnek, gitároznak. Fölöttük, a sziklák tetején az Alhambra épületegyüttese magasodik, szinte hívogatja az idegent. El is indulunk - a kalandozó magyarok nyomán, akik állítólag szintén eljutottak Andalúziába -, felvonszoljuk magunkat a meredek lejtőn. Az Igazság kapuján lehet a palota udvarára s egyúttal a legendák birodalmába lépni. Mondják: aki megérinti azt a kőbe vésett kezet, amely a kapu boltívének csúcsán található, azé lehet az egész Alhambra. A legenda szerint ugyanis aki lóhátról megérinti az öt kinyújtott ujjat (ami az igazhitű mohamedán öt kötelességét jelenti), az a Vörös Palota ura lesz. A kéz persze nagyon magasan van, három lovat kellene egymás hátára állítani, hogy a legfelső hátáról elérje valaki.

A palota udvarán azután egyik ámulatból a másikba esünk. Már alkonyodik, s ilyenkor lehet igazán érezni azt az illatorgiát, amelyet az arab kertészek alkotta virágos park áraszt (a kertet az eredeti leírások alapján a mai spanyol kertészek rekonstruálták). Az "Éjszaka hölgye" - így hívják ezt a különleges illatot, amely a palota udvarára lépve azonnal elbódítja a látogatót. Fülelünk, de a gót hercegnő éneke ezúttal nem hallatszik.

Amit ma Alhambra néven emlegetünk, tulajdonképpen három részből álló együttest jelent, amely Európa utolsó mór uralkodói dinasztiája, a Naszridák alatt nyerte el végső formáját a XIII-XIV. században - világosít fel kísérőnk, César. A három rész pedig a fellegvárból (Alcazaba), a királyi palotából (maga az Alhambra) és a nyaralóból (Generalife) áll. Megmártózunk az Ezeregyéjszaka meséiben: csodaszép oszlopok, falfestmények, menynyezetek, kőcsipkék - és azok a szökőkutak. Magunk elé képzeljük Aben Habuz véget nem érő mulatságait, a gyümölcsök édes ízét. Az utazó hajla


2009.04.14. 14:44 Idézet
Zita

Állati csont erősítette a mór építészet csodáit

2009. január 19. 08:08 MTI

Egy középkori cserépégető kemence véletlen felfedezése nyomán tudósok kiderítették, hogy a mór építészek porított állati csontokat alkalmaztak az erődítmények falainak megóvására a dél-spanyolországi Alhambra palota térségében.

A felfedezés az első bizonyíték arra, hogy porított csontokat használtak a mór épületeken a védőréteghez, az úgynevezett patinához - mondta Carolina Cardell, a Granadai Egyetem geológusa, aki a lelőhelyen egy éve megkezdett ásatásokon dolgozik. "Ez a módszer ismert volt a görög, a római és a kelta építményeken, de ezúttal először fordult elő, hogy egy mór épületen találtak rá".

A régésznő az Analytical Chemistry című tudományos folyóiratban számolt be a felfedezésről. A régészek az Alhambra palota közelében egy négyméteres fal feltárásán dolgoztak, amikor egy csontokat és hamut tartalmazó halom mellett rábukkantak a kemence maradványaira. A fal valamikor 1333 és 1354 között épült I. Juszuf mór kalifa uralma idején, aki az Alhambra palotaegyüttesének egyik legfontosabb részét is megépíttette. Az Alhambra a mór építészet egyik leghíresebb alkotása Granada közelében, ahonnan a mór kalifák 800 éven át uralkodtak Spanyolország legnagyobb része fölött - mindaddig, amíg Ferdinánd király és Izabella királynő 1492-ben ki nem utasította őket. A palota ma az UNESCO világörökségi listáján szereplő nevezetes turisztikai látványosság.

A régészek feltételezték, hogy a kemence kapcsolatban áll a falak borításával, ezért felkérték Carolina Cardellt, a Granadai Egyetem ásványtani tanszékének tanárát és társait egy alaposabb vizsgálat elvégzésére. A kutatócsoport hamarosan kiderítette, hogy a mintegy 2 négyzetméteres kemence 1000 Celsius fok körüli hőmérsékleten működött, ami jóval magasabb, mint a fűtésre használt kemencéké, így világos volt, hogy más célra szolgált. A mór építmények tégláiban kimutatták egy apatithidroxid nevű ásvány maradványait, ez az anyag a csontok fő alkotóeleme. Ezeket a csontokat a porításhoz igen magas hőmérsékletre kellett felhevíteni. A tudósok ezután kifinomult észlelési módszerekkel ugyanezt az anyagot észlelték a kemence falain is.

Carolina Cardell szerint a csontpor minden más anyagnál jobban megerősítette a falak borítását. A jobbára disznócsontokból nyert port a térség más mór építményeihez is felhasználhatták - vélekedik a kutató -, de nincs bizonyíték arra, hogy magában az Alhambrában is alkalmazták volna.


2009.04.14. 14:42 Idézet
Zita

Dekódolták az Alhambra falait

2009. április 6. 11:37 The Independent

A Granadában épült erődszerű palota mindig is lenyűgözte a látogatókat, azt azonban csak a legutóbbi lézeres szkenneléssel tudták megállapítani, hogy mit jelenthetnek a túldíszített falakon látható szövegek.

A látogatók évszázadok óta csak találgathatták, hogy milyen üzeneteket rejthetnek a mór építmény falainak padlótól mennyezetig ívelő, sokszor túldíszített, és képeknek tűnő faragványai. A különleges díszítéseket mostanra azonban egy hosszan tartó kutatás után gondosan katalogizálták, majd spanyolra fordították, így végre mindenki számára elérhetővé vált annak jelentése is.

A vizsgálatok eredményeit egy interaktív DVD-n is megjelentették, amelyen a 10 ezer felirat közül 3116 elemzését, datálását és átiratát láthatjuk. A kutatást vezető Juan Castilla, a Legfelsőbb Spanyol Kutatótanács arab tanszékének munkatársa szerint a világon sehol máshol nem találni hasonlóképp túldíszített, a verse kötetekhez hasonló épületet. Castilla azonban bevallotta, hogy a feliratok messze nem rejtenek annyi információt, történetet vagy költeményt, mint azt elsőre gondolnánk. Szerinte a Korán-idézetek csak egy minimális hányadát teszik ki a szövegeknek. Ezzel szemben az Naszrida-dinasztia mottója – „Nincs más győztes, csak Allah” - több százszor megjelenik  a falakon, oszlopokon és íveken.

Szintén több százszor ismétlődnek a „boldogság”, és „áldás” szavak, emellett egykori bölcsességek is megjelennek a feliratokban, így több helyen olvashatunk intelmeket, vagy épp buzdításokat. Más helyeken Ibn al-Khatib and Ibn Zamrak költeményeit faragták kőbe, amelyek a palota dícsőítése mellett több helyen is az isteni kegyelmet magasztalják.

Az Alhambra építését egyébként 1223-ban, az első Naszrida uralkodó, I. Muhammad idején kezdték meg, majd utódai, I. Júszuf, V. Muhammad és III. Júszuf granadai emírek 1408-ig folytatták azt. Az épületegyütteshez mórok és keresztények által alkotott épületrészek tartoznak: az Alcazaba, a Naszridák palotái és a Generalife arab munka, míg V. Károly palotája és a Szűz Mária-templom már a keresztény spanyolok alkotása volt. 1984 óta a Világörökség része.

A kutatók évszázadok óta dolgoztak a különböző szövegek értelmezésén, ám ezen munkálatok során csupán a feliratok töredékét sikerült analizálni. A modern technológia, és egy háromdimenziós lézerszkenner segítségével most azonban lehetővé vált a falak beolvastatása, majd számítógépes analízise, amelynek során egy különleges algoritmus elemezte a cirádás díszítéseket.

A faragványok között virtuális utazást biztosító DVD jelenleg spanyol fordítással és kommentárral érhető el, és az jelenleg csak a fellegvár, a Comares feliratait tartalmazza. Az idén megjelenő folytatásban az Oroszlános Palota, a híres udvar és az ott álló kút feliratait is böngészhetjük majd, míg a tervek szerint hamarosan megjelenik a nemzetközi piacra szánt változat is.


2009.04.14. 14:41 Idézet
Zita

Bocsánatkérést várnak a spanyoloktól a mórok

2009. április 14. 11:41 Times Online

Az európai etnikai tisztogatás egyik első, és egyben legbrutálisabb fejezete volt, amikor 1609-ben kiűzték a mórokat Spanyolország területéről - vélik az eseménnyel foglalkozó történészek és értelmiségiek, akik szerint nem csoda, hogy a spanyolok ma nem szívesen elevenítik fel az akkor történteket.

Négyszáz éve annak, hogy III. Fülöp spanyol uralkodó utasítására 300 ezer spanyol moriszkót, azaz kikeresztelkedett muszlimot űztek ki az országból. Az ezután következő öt év során több száz ember halt meg a menekülés közben, amikor a spanyol inkvizíció vezényletével elűzték őket otthonaikból.

Ezen dátumra így érthető okokból hivatalosan senki nem emlékezik idén, bár az egykori eseményekre kiállítások, konferenciák és tudományos viták sorozata próbálja majd meg felhívni a figyelmet. Az évforduló kapcsán a spanyol lapok jelentős lépésnek tartják, hogy José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök találkozott török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal, akivel a nyugat és az iszlám országok között hidat építő társulás alapokmányát írták alá.

Egyes muszlim írók, illetve spanyol és marokkói értelmiségiek azonban amellett érvelnek, hogy a spanyoloknak hivatalosan is bocsánatot kéne kérniük az egykori események miatt. Juan Goytisolo spanyol író szerint „a spanyol illetékesek és a tudományos élet a csend erődjébe menekülnek a kérdés elől”, amely szerinte „az első modern kori európai etnikai tisztogatás volt”.

A kérdés egyben rávilágít az ország egyik legproblémásabb múltértelmezési kérdésére, azaz a mór vagy muszlim múlthoz fűződő kapcsolatra. A 8. századi hódítás után ugyanis évszázadokig mór kézen volt az ország, míg a katolikus uralkodók a reconquista után 1492-ben győzelmet ültek új országukban. A fennhatóságuk alatt maradt több százezer muszlimot kikeresztelkedésre kényszerítették, ám sokan továbbra is megőrizték korábbi hagyományaikat.

A protestáns Hollandia ellen vívott háború kudarca után aztán III. Fülöp 1609. április 9-én írta alá azt a dekrétumot, amely a kikeresztelkedettek kiűzéséről határozott: az uralkodó reményei szerint ez országa egységét erősíthette volna. A történészek mára azonban egyetértenek abban, hogy ez a lépés csak meggyengítette a társadalmat, főként gazdaságilag, amelynek súlyos politikai következményei is lettek.

 


2009.03.01. 15:45 Idézet

Az alábbi cikk azért érdekes, mert megtudhatod belőle, hogyan került a csokoládé Európába!


2009.03.01. 15:44 Idézet

2015-től csokikórházban gyógyulunk?

2009. március 1. 08:00
Tízből kilencen biztosan "csokoládé-alkoholisták." A maradék egy pedig vagy még nem tudja, vagy csak titokban majszolgat. Persze, eme finom édességgel is vigyázni kell, kivéve egy esetben: a fekete csokoládé az egyik legegészségesebb táplálékunk. Egy új magyar innováció pedig még feketébb, még finomabb, és nem hagy időt a stresszre sem.
A kakaóbab a világ legnagyobb tartalommal rendelkező növénye. Amerikában az aztékok már az Európai hódítók előtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma udvarában a császár "xocolatl"-lal kínálta Cortést.


finomságok (Fotók: Valentin Szilvia)
A fűszeres ital alapanyagai eleinte kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt voltak. Az ital receptje titkos volt. XIII. Lajos francia király felesége, Ausztriai Anna királyné hozatta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba. 1569-ben V. Pius pápának azonban a xocolatl olyannyira nem ízlett, hogy fogyasztását nem is tekintette a böjt megszegésének.

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték inni Európában, II. Károly uralkodása idején vált divatos itallá Angliában, és 1657-ben megnyílt az első csokiház, a Chocolate House.

1687-ben a Francia Akadémia tudományos alapon meghatározta az optimális csokoládéreceptet. Az első angol csokoládégyár Bristolban volt, majd szilárd csokoládét kezdett árulni  1842-ben a Fry csokoládégyár, ami a ma is népszerű  Cadbury cégbe olvadt. A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált kakaósajtológépe feljavította a csokoládéital minőségét úgy, hogy a kakaóbabból kivonták a nehezen emészthető zsíranyag nagy részét. A sorba beálltak 1876-ban a svájci Nestlé fivérek, ahogyan Rodolphe Lindt is, aki berni csokoládégyárában a termékek minőségének javítása érdekében új eljárásokat vezetett be, megváltoztatta a csokoládégyártásnál használt alapanyagokat és a főzési időket.


termékválaszték

Ma a világ legfinomabb és legminőségibb csokoládéját Belgiumban gyártják.
A csoki hatását már Szent-Györgyi Albert is kutatta a C-Vitamin felfedezése utáni időszakban. 1936-ban kimutatta, hogy a citrusfélékből származó flavonoidok csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét. Persze, arra rájöttek, nem hívhatják azért vitaminnak a csokoládét, de abban biztosak voltak: a fekete csoki a legnagyobb hatású táplálékunk.

Csokiházak, csokikórházak


A csokoládé hagyományos feldolgozása alatt sajnálatosan kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentős részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserűek. A feldolgozás végére tehát a hatóanyagok 90%-a elvész, megsemmisül. A boltok polcain található csokoládé az így feldolgozott kakaóból készül, nagymennyiségű finomított cukrot, adalékanyagokat tartalmaz és magas a kalóriatartalma. Ennek ellenére az egészségügyi hatások mégis jelentősek!

Az utóbbi évtizedekben számtalan nemzetközi vizsgálat bizonyította a fekete csokoládé kiemelkedő egészségügyi hatásait. Kiemelkedő antioxidáns hatások, öregedési folyamatok lassítása, jó közérzet, frissesség biztosítása, szív és érrendszeri egészség: vérnyomásproblémák, érszűkület, érelmeszesedés csökkentés, koleszterinszint szabályozás, stressz tűrő képesség fokozása, depresszió ellenes hatások, szellemi frissesség: memória, koncentráció javítása, bőrvédelem: bőrhidratáltság, UV. védelem, egészségesebb, rugalmasabb, „fiatalabb” bőr elérése, köhögéscsillapítás, megfázásos tünetek csökkentése, fogyókúra, étvágycsökkentés, zsírégetés fokozása.

Egy új magyar innovációban, a CHOX nevű csokoládéban a fontos hatóanyagok csaknem 90 százaléka megtalálható, kakaótartalmában öt-, vagy akár nyolcszoros hatóanyagtömeg is lehet.
A CHOX sajtótájékoztatóján Godó Tamás ügyvezető igazgató elmondta, egy adag fekete csoki felér 5, 8 kg paradicsom elfogyasztásával. A CHOX maga egy egészségvédő antioxidáns csokoládé, amelyben megtalálunk egy kis hazait is: a mézet. "A CHOX kézműves technikával készül - nemcsak kellemes illata, de esztétikai okok miatt is más, mint egy átlagos csokoládé". 


Dr. Matos Lajos

Dr. Matos Lajos főorvos, szívgyógyász, klinikai farmakológus elmondta,
még az is elképzelhető, hogy 2015-ben már lesznek csokikórházak, hiszen kiváló hatásai mindenképp az egészség szolgálatában állnak.
'A bizonyos LDL- azaz a lerakó koleszterin az oka sok megbetegedésnek: ez ugyanis lerakja a zsírt az erek falán. Az antioxidánsok ( mint a vörösbor vagy a csoki) ezt gátolják" - mondta a főorvos. "A flavonolban gazdag kakaóital javítja az agyi vérellátást, és még a köhögésre is jó."- tette hozzá. 
Dr. Matos Lajos elárulta, a tejcsokoládé azért nem hat, mivel a tej feloldja a fontos anyagokat. "A Kuna indiánokon tesztelték a csokoládé hatását, és azt vették észre, egyikőjüknek sem magas a vérnyomása."- mondta. Igaz, valószínűleg a stressz-faktor is kisebb arrafelé...

A csoki, mint marihuana


Dr. Lengyel Margit orvos, klinikai farmakológus szakorvos a fekete csokoládé pszichológiai hatását emelte ki. "Nő a szerelemhormon, ráadásul izgatja a cannabinoid receptorokat, tehát a csokinak marihuana-szerű hatása van, nem beszélve antidepresszáns hatásáról, mely a serotonin nevű anyagnak köszönhető". 


forró csoki, félig olvadt változat - türelmetlenek voltunk
 
Lengyel doktornő felhívta a figyelmet a csokis aromaterápia kiváló hatásaira is;
"A csoki feszesíti a bőrt, szóval, ne csak egye, kenje!"

2008.10.04. 12:16 Idézet
Megkerült a hatvanhét éve elveszett óra
2008. 06. 11. 11.34 Hírextra
Hatvanhét év után került meg a karórája a brit haditengerészet egy hajdani hadnagyának. Az immár 89 esztendős Teddy Bacon még a II. világháborúban veszítette el Gibraltár partjánál az időmérőt: lerepült a csuklójáról, amint egy hajókötelet dobott a partra.
 

Meghagyta ugyan nevét és címét a kikötőparancsnoknál, de nemigen remélte, hogy valaha viszontlátja Bulova márkájú óráját.

A minap azonban csomagot kapott, melyből az immár inkább koróra, mint karóra került elő. Tökéletesen jár, jóllehet a víz alatt, iszapban töltötte az utóbbi 67 esztendőt.

"Apám mindig azt mondogatta, hogy addig semmi sem vész el, amíg nem hagyja el a bolygót. Igaza volt" - mondta a BBC-nek.

Hogy ki találta meg és hogyan őrződött meg Bacon neve és címe ilyen hossz ideig a kikötő irodájában, arra nem tért ki a brit sajtóorgánum.

Forrás: MTI

2008.09.21. 13:57 Idézet

Cordobában bementünk egy üzletbe, ahol kívülről csak táskák látszottak, de ahogy beljebb mentünk nagyon meglepődtünk, mert a bolt olyan volt mint egy múzeum két szinten. A mesterek pedig ott a szemünk láttára készítették a fotókat:

http://www.meryancor.com/index.html


2008.09.15. 18:49 Idézet

http://www.youtube.com/watch?v=UbB1cbJrLmE&feature=related Sevilla Alcázar

http://www.youtube.com/watch?v=uyY1gt-UQrA&feature=related Sevilla


2008.09.15. 18:44 Idézet

Sevilla Alcázar videó:

http://www.youtube.com/watch?v=mUqSskoYoHs


2008.08.22. 22:03 Idézet

Megrendítő részletek derültek ki a madridi tragédia másnapján
2008. augusztus 22.

 

Sobieski Tamás
A Spanair svéd felelőse nagyon nehéz órákat élt át a felháborodott hozzátartozók jogos kérdései miatt. Az áldozatok attól tartanak, hogy a válságban vergődő cég azelőtt jelent majd csődöt, hogy ki kellene fizetnie a fejenként legalább 127 ezer eurós, az Expansión című gazdasági napilap szerint legalább 50 millió eurós kártérítést. Az egyik utas SMS üzenetéből pedig kiderült, hogy az izgatott pilóta nem akart elindulni a géppel, több gyanakvó utast pedig nem hagyott kiszállni a gép személyzete, miután úgy döntöttek, hogy mégis Madridban maradnának.

 

A spanyolországi lapok továbbra is nagy terjedelemben foglalkoznak a szerda délutáni repülőgép-szerencsétlenség áldozataival, körülményeivel, és egyre élesebbek a különbségek az érdekelt felek között a légitársaság felelősségével kapcsolatban.

A konzervatív Abc beszámolója szerint az áldozatok hozzátartozói nem sok jóra számítanak a Spanairtől, mert egy csoportjuk csütörtökön 15 perc után faképnél hagyta a cég vezetésének elvileg többórásra tervezett második sajtótájékoztatóját, annyira felháborodott a látottaktól és hallottaktól.

A baloldali kormányhoz közeli El País is összefoglalta az itt történteket: Lars Lindgren, a Spanair vezérigazgatója – akárcsak Mats Jansson, a SAS vezérigazgatója – nagyon nehéz órákat élt át, mert neki kellett válaszolnia a hozzátartozók jogos kérdéseire: Hogy lehet az, hogy a gép egy visszavont felszállás után a javítás ellenére 40 perccel később mégis lezuhan? A felháborodás még nem tört ki Lindgren gépiesen ismételt válaszára – „együttműködünk a spanyol hatóságokkal, hogy kiderítsük, mi történt” –, csak akkor szabadultak el az indulatok, amikor egyikük hangot adott a többekben is motoszkáló félsznek: gyanúsnak tartja, hogy éppen akkor került sor a balesetre, amikor a cég válságban van. És le meri fogadni, hogy a cég akkor jelent csődöt, amikor ki kellene fizetni a borsos – fejenként és legalább 127 ezer eurós – kártérítési díjat.

Bár Lindgren a lap szerint még délelőtt kizárta ezt a lehetőséget, José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök a baleset napján megígérte, hogy szigorú vizsgálat ki fogja deríteni, miért következett be ez a baleset. Az Abc megrendítő összefoglalója kiderítette, hogy az áldozatok között hat teljes család vesztette életét, és a halottkémek jelentései szerint a pilóta és másodpilótájának mindkét karja eltört, akkora együttes erőfeszítést fejtettek ki, hogy fel tudjanak szállni a géppel. Az El País csütörtöki írásában olvasható az a tény is, hogy egyik utas SMS-ben írta meg rokonainak, a pilóta nem akart felszállni, és több tiltakozó utast sem engedtek kiszállni a gépből. Ugyanez az utas írta meg ugyancsak SMS-ben, hogy a pilóta a felszállás előtt közölte az utasokkal, az elromlott légkondicionálás miatt kellett másfél órát várakozniuk.

A jobboldali El Mundo beszédes részleteket idézett a cég pilóta-szakszervezetének (SEPLA-Spanair) a cég akkori vezérigazgatójához, Lars Nygaardhoz még 2007 áprilisában intézett leveléből. Ennek lényege: a forgalomszervezésben egy hónapja eluralkodó káosz nemcsak rossz hangulatot kelt a pilóták, szerelők, légiutas-kísérők és utazásszervezők között, de előbb-utóbb bajba sodorja az utasokat, márpedig a Spanair belőlük él. A pilóták éppen a húsvéti nagy utazási láz előtt írták a levelet, és még időben szóltak, hogy legyen idő a rendteremtésre.


2008.08.07. 14:13 Idézet

Látnivalók Punta Umbria közelében

 

Térkép:

 

http://www.turismohuelva.org/archivos/3D/mapapeq.html

 

La Rabida

 

Innen indult Kolombusz Kristóf 1492. augusztus 3-án első nagy felfedező útjára, itt vannak kiállítva a hajók másolatai, amelyek belépő ellenében megtekinthetől. Itt jártak

 

http://www.turismohuelva.org/archivos/3D/huelva3d/larabida3d/larabida.html

 

 

fürdés pihenő Mazagón partjainál

http://www.turismohuelva.org/archivos/3D/huelva3d/mazagon3d/mazagon.html

 

Niebla

 

http://www.turismohuelva.org/archivos/3D/huelva3d/niebla3d/niebla.html

 

Aracena

 

http://www.turismohuelva.org/archivos/3D/huelva3d/aracena3d/aracena.html

 

 


2008.08.06. 20:34 Idézet

http://www.turismohuelva.org/


2008.07.31. 22:25 Idézet

Egy szállodában panaszkodik a vendég:- A szobámban két egér kergetőzik!- Mit akar ennyi pénzért? Bikaviadalt?


2008.05.08. 17:08 Idézet

http://debrecen.liveact.info/administration/index.php


2007.05.06. 15:22 Idézet

Esküvőtök alkalmából kivánok sok örömet, boldogságot és számtalan közös éveket.

 


2007.04.12. 08:24 Idézet


[24-5] [4-1]

     

Látogatottság Visitors
Indulás: 2007-04-11
     

 

IP cím
IP
     
mail

 

 

     
SMS-hirdetőfal
     

 


Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok